Met de juiste kennis maak je het verschil

Voor CPO-docent en hoogleraar Burgerlijk recht Michael Veder zijn er meer manieren waarop je als jurist het verschil kunt maken. Als wetenschapper levert hij een bijdrage aan de ontwikkeling van het recht en het debat daarover, terwijl hij als docent juist anderen in staat stelt om het beste resultaat te behalen in een zaak. Dat die juiste kennis essentieel is, ervaart hij als advocaat en adviseur wanneer het gaat om het belang van zijn cliënt.

“In mijn functie van hoogleraar vervul ik verschillende rollen: die van wetenschapper en die van docent. Vanuit die rollen houd ik mij op een andere manier bezig met het recht. Als wetenschapper lever ik vanuit de inhoud een bijdrage aan de ontwikkeling van het recht en het debat daarover. Dat doe ik onder meer door analyses te maken van vraagstukken die nog niet zijn uitgekristalliseerd en daarvoor oplossingsrichtingen aan te reiken. Dit komt bijvoorbeeld terug in mijn werk voor de commissie insolventierecht waarvan ik voorzitter ben. Deze commissie adviseert regering en parlement over wetgeving.”

”In mijn rol van docent richt ik mij juist specifiek op de kennis van andere juristen. Mijn doel is om hen in de cursus de juiste juridische bagage mee te geven zodat zij op hun beurt in een zaak het verschil kunnen maken. De uitdaging voor mij is dan om het programma af te stemmen op onderwerpen die relevant zijn voor de beroepspraktijk van de doelgroep. Want er is natuurlijk een groot verschil tussen de informatiebehoefte van beginnende advocaten, rechters en andere zeer ervaren juridische professionals. Ik kies voor een interactieve vorm tijdens mijn colleges en cursussen en stimuleer dat over ontwikkelingen wordt gediscussieerd, want juist het leren van elkaars kennis en ervaring is zeer verrijkend.”

Belang cliënt

“In de rol van advocaat en adviseur ben ik niet bezig met de ontwikkeling van het recht zoals ik dat als wetenschapper doe. Als advocaat gaat het er namelijk primair om dat je het belang van je cliënt dient; je gaat voor het beste resultaat voor jouw cliënt. Vaak zijn in een zaak verschillende standpunten denkbaar. Het is aan jou om het standpunt te kiezen met de meeste kans op succes: linksom of rechtsom. Uiteraard is het daarvoor essentieel dat je over de juiste en actuele kennis beschikt, want die kan in de zaak van jouw cliënt de doorslag geven. Met de juiste kennis maak je het verschil.”

Drijfveren

“Ik word gedreven door interesse en nieuwsgierigheid; ik vind het leuk om juridische puzzels op te lossen. Maatschappelijke betrokkenheid hoort ook bij mijn drijfveren. Daar sluit mijn rol als hoogleraar mooi op aan door het onderzoek dat ik kan verrichten, maar zeker ook door het onderwijs dat ik verzorg. Voor mij is er niets mooiers dan juristen op te leiden en mijn enthousiasme aan hen over te brengen. Dat geldt wat mij betreft overigens voor jonge juristen en zeer ervaren professionals. Ik wil hen uitdagen om zichzelf vragen te stellen, daardoor kun je beter worden zodat je het verschil kunt maken. Het is mooi om die rol te kunnen vervullen. Zeer waardevol voor mij is ook dat ik als docent op mijn beurt ook regelmatig wordt uitgedaagd door de vragen die ik krijg en de discussies die we daarover voeren. Daarvan leer ik en het maakt mij weer een betere jurist die het verschil kan maken.”

Maak het verschil

Als jurist wil je het verschil maken. Daarom nodigen onze docenten uit om kritisch door te vragen tot de kern en de essentie achter de actualiteit te doorgronden. Zo krijg je grip op de zaak en loop je steeds voorop als expert in je vakgebied. Dat maakt een wereld van verschil.

Ga naar cpo.nl/maakhetverschil