De grenzen van het demonstratierecht

Koranverbranding, boerenprotesten, klimaatacties: vele demonstraties in de afgelopen tijd roepen vragen over de grenzen van het demonstratierecht. Jurist Rian de Jong licht het demonstratierecht toe. Kan met de huidige wet de openbare orde adequaat worden gehandhaafd, of moet deze worden herzien?

Demonstraties zijn vaak chaotische en grootschalige gebeurtenissen. Hoe bepalen burgemeesters, aan de hand van het demonstratierecht, hoe zij al dan niet moeten optreden? Welke acties vallen wel en niet onder het demonstratierecht? En rijmt de omschrijving van de wet beschreven met de daadwerkelijke toepassing ervan, of zit er ruimte tussen wet en werkelijkheid? Cees Leijenhorst gaat in gesprek met jurist Rian de Jong over de grenzen van ons demonstratierecht.

Luister naar de Radboud Actualiteiten Podcast over de grenzen van het demonstratierecht.

Rian de Jong is universitair docent staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Zij onderzoekt vraagstukken rondom handhaving van de openbare orde en de bescherming van grondrechten bij ordehandhaving.

Houd me op de hoogte

Blijf op de hoogte en ontvang informatiemails over nieuwe cursussen en inspirerende columns & kennisclips op uw vakgebied.

Aanmelden