Klimaatverandering en strafrecht

Ontdek de strafrechtelijke mogelijkheden in de juridische strijd tegen opwarming van de aarde

Het strafrecht kan in bepaalde gevallen een nuttig middel zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Sjoerd Lopik licht dat toe in het webinar ‘Klimaatverandering en strafrecht’. Na afloop weet u welke juridische obstakels en praktische mogelijkheden er zijn om het strafrecht in te zetten tegen klimaatverandering.

Nu te bekijken

  • Een helder overzicht van de juridische (on)mogelijkheden om het strafrecht in te zetten tegen klimaatverandering.
  • U wilt als jurist een bijdrage leveren in de strijd tegen het opwarmen van de aarde.
  • Kies zelf een geschikt moment om het webinar te volgen.

Docent

Over dit webinar

Het tegengaan van de opwarming van de aarde is een van de grootste uitgagingen van onze tijd. Het recht speelt daarbij een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de Urgendaprocedure en de zaak tussen Milieudefensie en Shell. Het strafrecht is tot dusver echter onderbelicht. Juist daarom staat het onderwerp klimaatverandering en strafrecht centraal in dit webinar. Het strafrecht zou in bepaalde gevallen namelijk een nuttig middel in de strijd tegen klimaatverandering kunnen zijn.

In verschillende landen komen de eerste strafzaken op klimaatgebied op gang. Zo is het Duitse Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar DWS gestart in verband met greenwashing. Wat is de toegevoegde waarde van het strafrecht en wat zijn de praktische mogelijkheden in Nederland? Kunt u van bepaalde strafbare feiten aangifte doen? Aan wat voor commune en bijzondere strafbepalingen zou u dan kunnen denken? En hoe kunnen bedrijven zorgen dat zij strafrechtelijk handhaafbare klimaatwetten naleven?

Na afloop van dit webinar weet u welke juridische obstakels en praktische mogelijkheden er zijn om het strafrecht in te zetten in de strijd tegen klimaatverandering.

Vragen waarop u antwoord krijgt:

  • Welke eigenschappen van het strafrecht kunnen een nuttige rol spelen binnen het juridische antwoord op klimaatverandering?
  • Is Nederland op basis van het EVRM verplicht om het strafrecht in te zetten om klimaatverandering te bestrijden?
  • Wat zijn de juridische obstakels om het strafrecht in te zetten binnen het juridische antwoord op de opwarming van de aarde?
  • Welke praktische mogelijkheden biedt het Nederlands strafrecht in de strijd tegen klimaatverandering?

Voor wie?

Strafrechtadvocaten, bedrijfsjuristen, officieren van justitie, wetenschappers op het gebied van het milieu(straf)recht en medewerkers van milieuorganisaties

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

Type
Webinar
Vorm
Online
Prijs
€ 77,50 (vrijgesteld van btw)
Punten
1 PO-punt NOvA
Rechtsgebieden
Bestuursrecht, Strafrecht

Valt binnen het Altijd scherp-abonnement

Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie

Valt binnen de CPO Webinarbundels

Met een CPO Webinarbundel kunt u een jaar lang volop online leren en uw kennis aanscherpen. U krijgt essentiële updates en inzichten. Zo blijft u altijd scherp. Meer informatie