Juridische implicaties van de sancties tegen Rusland

Voorkom het overtreden van de sancties tegen Rusland

U kunt als juridische dienstverlener te maken krijgen met de sancties tegen Rusland. In het gratis webinar ‘Juridische implicaties van de sancties tegen Rusland’ gaan Heleen over de Linden en Cedric Ryngaert in op de juridische impact van deze sancties. Na afloop kent u de belangrijkste thema’s en heeft u inzicht in de risico’s.

Nu te bekijken

  • De ingewikkelde materie rondom het sanctiepakket tegen Rusland helder uiteengezet
  • Inzicht in de risico’s die kleven aan het bijstaan van een gesanctioneerde persoon of entiteit
  • Kies zelf een geschikt moment om het webinar te volgen

Docenten

Over dit webinar

Als reactie op de oorlog in Oekraïne zijn verschillende sancties tegen Rusland afgekondigd. Na ruim een jaar is al tien keer een sanctiepakket vastgesteld. Elke jurist en advocaat kan te maken krijgen met deze sancties, gewenst of ongewenst. Het is daarom goed om te weten waarop u moet letten, welke bronnen u moet raadplegen voor een goede due dilligence en welke jurisprudentie er inmiddels is.

De sancties zijn ingewikkeld en overlappen elkaar vaak. Er is nog weinig jurisprudentie omdat het allemaal nieuw is. Daarom zijn bepaalde begrippen nog niet uitgekristalliseerd. Ook de Guidance vanuit Brussel geeft vaak nog geen volledig antwoord. Specifiek voor juristen en advocaten komt hier nog een dilemma bij: het adviseren van gesanctioneerde partijen is zeer lucratief, maar wel verboden sinds het achtste sanctiepakket van 6 oktober 2022.

In het webinar komen de twee belangrijkste sanctieverordeningen tegen Rusland aan bod: bevriezing van tegoeden en economische middelen (EU 269/2014) en de sectorale sancties (EU 833/2014). Ook bespreken de docenten de Nederlandse jurisprudentie tot nu toe. Ze gaan in op de Fortenova (Sberbank)-uitspraken en de zaak tegen de gesanctioneerde Arkadi Volozh, voormalig CEO van zoekmachine Yandex, over het gekraakte pand aan de Vossiusstraat. De kwestie van bevriezen naar confisqueren komt eveneens aan bod. In de praktijk is dat een lastig vraagstuk.

Na afloop van het webinar bent u beter bekend met de twee belangrijkste sanctieverordeningen tegen Rusland. Ook heeft u meer inzicht gekregen in de risico’s die kleven aan het bijstaan van een gesanctioneerde persoon of entiteit.

Dit webinar wordt u gratis aangeboden

Het CPO heeft kennisdeling voor de rechtspraktijk hoog in het vaandel staan. Daarom bieden we geregeld gratis kennis en inspiratie via de CPO Academy, het kennisplatform van het CPO. CPO-cursisten, docenten, relaties en overige belangstellenden kunnen kosteloos deelnemen aan dit speciale webinar.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

  • de twee belangrijkste sanctieverordeningen tegen Rusland: bevriezing van tegoeden en economische middelen (EU 269/2014) en de sectorale sancties (EU 833/2014)
  • de Nederlandse jurisprudentie tot nu toe in de Russische sanctiezaken
  • de kwestie van bevriezen naar confisqueren
  • transacties die op dit moment zijn gesanctioneerd

Voor wie?

Juristen, advocaten, notarissen, accountants

Type
Webinar
Vorm
Online
Rechtsgebieden
Insolventierecht, Ondernemingsrecht