Jaarrekeningrecht

Zorg dat u zelf over de juiste kennis beschikt; herken de valkuilen in het jaarrekeningrecht

Wat zijn aandachtspunten en valkuilen bij het vaststellen, opmaken en publiceren van de jaarrekening? En wat is de stand van zaken rond aansprakelijkheid voor een onjuiste jaarrekening? Deze en andere thema’s bespreekt Tom Teggelaar op 6 maart 2025 in de cursus ‘Jaarrekeningrecht’. Na afloop kent u de knelpunten in het jaarrekeningrecht.

  • Goed op de hoogte van verschillende aspecten van het jaarrekeningrecht, met daarin de knelpunten
  • Praktijkgericht
  • Actueel

Docent

Over deze cursus

Jaarrekeningrecht speelt een belangrijke rol in de overname-, financierings- en insolventiepraktijk. Toch wordt het jaarrekeningrecht vaak onderschat door advocaten, notarissen en legal counsels. Zij vertrouwen op de kennis van de accountant, terwijl die het jaarrekeningenrecht juist weer ziet als een vakgebied voor juristen. Dat leidt in de praktijk tot blinde vlekken, met alle gevolgen van dien.

In deze cursus behandelt docent Tom Teggelaar verschillende aspecten van het jaarrekeningrecht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met interne conflicten over het opmaken, vaststellen en publiceren van jaarrekeningen? En wat is de stand van zaken rondom aansprakelijkheid voor een onjuiste jaarrekening voor bestuurders, commissarissen, aandeelhouders en accountants? Ook behandelt hij de rechtsmiddelen tegen een onjuiste jaarrekening en bespreekt hij de functie van een jaarrekening bij overnames en participaties. Vanzelfsprekend komt ook de recente jurisprudentie van de Ondernemingskamer aan de orde.

De docent gaat ook in op enkele valkuilen. Zo bestaat in de praktijk de neiging het onderscheid tussen interne besluitvorming en externe vertegenwoordiging uit het oog te verliezen. Er bestaat bovendien onenigheid over vraagstukken als de verkorte publicatietermijn (8 november), de risico’s van zogenaamde 2:403-verklaringen en de rol van de jaarrekening bij (bijvoorbeeld) earn-out-constructies bij overnames.

Na afloop van de cursus heeft u een goed beeld van de knelpunten in het jaarrekeningrecht. Ook bent u op de hoogte van de thema’s die veel aandacht krijgen, maar in de praktijk eigenlijk niet zo spannend zijn.

Voor wie?

Advocaten, notarissen en legal counsels

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

Onze cursussen zijn erkend door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Type
Cursus
Vorm
Op locatie
Datum en tijd
donderdag 6 maart 2025 van 13:30 uur tot 18:00 uur
Locatie
La Vie, Utrecht
Prijs
€ 559,- (vrijgesteld van btw)
Punten
4 PO-punten NOvA, KNB
Rechtsgebied
Ondernemingsrecht

Valt binnen het Altijd scherp-abonnement

Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie