Congres Jurist Doet WAT

De jurist: flessenhals of blikopener bij verduurzaming?

Iedereen doet WAT om de samenleving te verduurzamen. Ook de jurist. Maar wat is die rol precies? Hoe kun je vanuit je juridische werk maatschappelijke verandering in gang zetten? Om kennis en ervaring met elkaar te kunnen delen en uit te wisselen, organiseren de initiatiefnemers, het NGB en het OO&R, in samenwerking met het CPO de tweede editie van het congres ‘Jurist Doet WAT’.

 • Gerenommeerde sprekers delen hun kennis en ervaring
 • Ruime gelegenheid voor discussie en het uitwisselen van kennis en ervaring
 • Praktische handvatten voor uw dagelijkse praktijk

Sprekers

 • Janneke Juffermans, dagvoorzitter en journalist op het gebied van duurzaamheid
 • Roger Cox, advocaat voor Milieudefensie en betrokken bij de zaken Shell/Milieudefensie en Milieudefensie/ING
 • Jessica den Outer, jurist en schrijfster van het boek ‘Rechten voor de Natuur’
 • Joyeeta Gupta, hoogleraar Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en winnaar Spinoza-prijs
 • Bart van den Hurk, hoogleraar Klimaatwetenschappen aan de Vrije Universiteit en covoorzitter van een klimaatwerkgroep van het IPCC van de VN
 • Jan Willem Heinen, Co-founder & CEO van Maeve Aerospace

Over dit congres

Steeds meer juristen houden zich in meer of mindere mate bezig met  duurzaamheidsvraagstukken binnen hun dagelijkse praktijk. Het initiatief ‘Jurist Doet WAT’ streeft ernaar om met de gehele juridische sector in Nederland een actieve bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de economie en samenleving. Om kennis en ervaring met elkaar te kunnen delen en uit te wisselen, organiseren de initiatiefnemers, het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) en het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen (OO&R), op 26 september 2024 de tweede editie van het congres ‘Jurist Doet WAT’.

Inspirerende juristen als Roger Cox en Jessica den Outer vertellen op dit congres wat zij als juristen doen aan verduurzaming, waarom ze dat doen en hoe dat gaat. Ook is er ruimte om ideeën en ervaringen te delen, in workshops van de klimaattafels en tijdens de paneldiscussie. Samen kunnen we concrete stappen zetten in ons eigen, juridische werkveld.

 

Thema’s die onder meer aan bod komen:

 • Hoe kan een jurist de blik verbreden van compliance naar het proactief bijdragen aan verduurzaming?
 • Rechten van de natuur en hoe de jurist dit vertaalt binnen het bedrijf
 • Voorbeelden van concrete lokale initiatieven op het gebied van verduurzaming en hoe juristen hieraan bijdragen
 • Wat vraagt de huidige tijd van de (ESG) jurist?
 • Hoe overkom je juridische knelpunten in de huidige samenleving om verduurzaming te versnellen

Voor wie?

Alle juristen in Nederland; o.a. advocaten, notarissen, bedrijfs- en overheidsjuristen, fiscalisten, rechtswetenschappers en juristen van de rechtspraak.

Inschrijving

Na inschrijving komt u automatisch op de wachtlijst. Bij voldoende plek ontvang u een e-mail met de definitieve bevestiging van uw deelname. Toegang tot het congres is gratis. Wanneer u zich korter dan twee weken voor aanvang van het congres afmeldt of niet aanwezig bent, dan brengt het NGB € 100,- no show fee in rekening.

Op verzoek kunnen deelnemers na afloop een bewijs van deelname krijgen als zij bij binnenkomst en vertrek de presentielijst hebben getekend. Met dit bewijs van deelname en het programma kunnen PO-punten worden aangevraagd bij de NOvA.

                          

 

Partners

 

         

Type
Congres
Vorm
Op locatie
Datum en tijd
donderdag 26 september 2024 van 09:30 uur tot 16:30 uur
Locatie
ASR kantoor, Den Haag
Prijs
Gratis
Rechtsgebieden
Arbeidsrecht, Bestuursrecht, Burgerlijk (proces)recht, Financieel recht, IE-, Informatie- en Privacyrecht, Insolventierecht, Omgeving & Vastgoed, Ondernemingsrecht, Vaardigheden, Verbintenissenrecht