Nieuwe toezichtmethoden en uitsluiting van bewijs

Kent u de grenzen van de onderzoeksmethoden van toezichthouders?

Welke rechtsbescherming heeft uw cliënt en welke rechtswaarborgen gelden bij een onderzoek door een toezichthouder? In de cursus ‘Nieuwe toezichtmethoden en uitsluiting van bewijs’ op 18 juni 2024 gaat Oswald Jansen daarop uitgebreid in. Na afloop kent u de grenzen van het onderzoek door een toezichthouder en herkent u onrechtmatig handelen.

 • Volledig op de hoogte van de ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak op het gebied van toezichtmethoden.
 • Inzicht in de grenzen van het onderzoek door een toezichthouder
 • Praktische bouwstenen voor een bewijsverweer

Docent

Over deze cursus

Toezichthouders vernieuwen hun onderzoeksmethoden voortdurend. Een aantal nieuwe onderzoeksmethoden wordt nu in wetgeving opgenomen, zoals de inzet van mystery guests. Ook springen nieuwe methoden in een rechtsgebied over naar een ander rechtsgebied. Welke rechtsbescherming heeft uw cliënt en welke rechtswaarborgen gelden bij een onderzoek door een toezichthouder?

De docent gaat uitgebreid in op de ontwikkelingen in de rechtspraak en de wetgeving over de bevoegdheden van toezichthouders en de toezichtmethoden die zij hanteren. Hoe zit het met bewijs en bewijsuitsluiting en wat zijn hun bevoegdheden? En is uw cliënt verplicht om mee te werken aan de bevoegdheidsuitoefening van een toezichthouder? Ook bespreekt hij het zwijgrecht en het nemo tenetur-beginsel en gaat hij in op de verschillende toezichtmethoden. Voorbeelden daarvan zijn het raadplegen van registers en het stellen van vragen in het buitenland, stelselmatige (camera)observatie, en de inzet van mystery guests en drones. U krijgt praktische tips voor cliënten die met een onderzoek worden geconfronteerd of met een daaruit voortkomende sanctie.

Na afloop beschikt u over de juiste bouwstenen voor een bewijsverweer, kent u de grenzen van het onderzoek door een toezichthouder en herkent u onrechtmatig handelen door een toezichthouder.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

 • ontwikkelingen in de rechtspraak: nationaal, EVRM en EU
 • bevoegdheden zoals het vorderen van inlichtingen, inzage in documenten, het betreden van plaatsen en woningen, en het onderzoek van zaken en vervoermiddelen
 • onderzoeksmethoden
 • zwijgrecht
 • nemo tenetur-beginsel
 • extraterritoriaal toezicht
 • bewijsverweer
 • onrechtmatig handelen toezichthouder

Voor wie?

overheidsjuristen, advocaten, bedrijfsjuristen, toezichthouders

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

Type
Cursus
Vorm
Op locatie
Datum en tijd
dinsdag 18 juni 2024 van 09:30 uur tot 16:45 uur
Locatie
Utrecht
Prijs
€ 675,- inclusief digitaal cursusmateriaal en catering (vrijgesteld van btw)
Punten
6 PO-punten NOvA
Rechtsgebied
Burgerlijk (proces)recht

Valt binnen het Altijd scherp-abonnement

Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie