De klimaatcrisis en de energietransitie: juridische creativiteit en multidisciplinaire oplossingen

Hoe kunt u als jurist bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem?

Met een creatieve, multidiscplinaire aanpak kunnen juristen bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. In de cursus ‘De klimaatcrisis en de energietransitie: juridische creativiteit en multidisciplinaire oplossingen’ op 28 juni 2024 gaan Seppe Stax, Soufjan El Baroudi en Bart Koolhaas in op de juridische aspecten daarvan én op de mogelijkheden van multidisciplinaire oplossingen.

 • Bewustwording van rechtsgebied overstijgende mogelijkheden voor bestrijding van de klimaatcrisis
 • Inzicht in de Juridische aspecten van de klimaatcrisis
 • Een multidisciplinaire aanpak van energietransitieprojecten

Docenten

Over deze cursus

Het feitelijke klimaatprobleem is groter dan algemeen wordt aangenomen. De klimaatcrisis stelt de maatschappij en het bedrijfsleven voor grote uitdagingen en vraagt om innovatieve oplossingen. Juristen kunnen hun steentje bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Soms moet je daarvoor creatief omgaan met het recht want het BW en andere wetten lopen achter op de ontwikkelingen.

Voor juristen – én het klimaat – is winst te behalen met een rechtsgebied overstijgende multidisciplinaire aanpak. De klimaatcrisis lossen we niet op via alleen het ondernemingsrecht of het milieurecht; juristen moeten over de grenzen van hun eigen rechtsgebied gaan kijken.

Aan de hand van casussen gaan de docenten in op een aantal belangrijke juridische aspecten van klimaattransitieprojecten. Welke creatieve oplossingen en multidisciplinaire toepassingen zijn nodig om zulke projecten te realiseren? Hoe maak je daarvoor optimaal gebruik van een combinatie van het goederenrecht, het verbintenissenrecht en het bestuursrecht?

Na afloop heeft u inzicht in de juridische aspecten van energietransitieprojecten en in de mogelijkheden van multidisciplinaire oplossingen daarvoor.

CO2-reductie en hoe dat op juridisch creatieve wijze mogelijk te maken is de rode draad door de cursus. De les wordt aangevlogen vanuit de projectfinancieringspraktijk, maar het is geenszins een volledig financieringsrecht-college. In de projectfinancieringspraktijk, waarbij de bank is betrokken en alles faillissements-proof moet zijn, worden creatieve juridische constructies namelijk extra indringend getoetst. We ronden af met een inkijk in de wereld achter greenwashing. Dat greenwashing onwenselijk is, is bekend. Maar hoe toets je of projecten die carbon credits genereren echt CO2 winst opleveren? En hoe voorkom je dat jouw bedrijf onterecht CO2 neutraliteit-duurzaamheidsclaims maakt?

Thema’s die onder meer aan bod komen:

 • Ecologische inleiding om het wereldwijde CO2 probleem inzichtelijk te maken.
 • De financiering van een Windpark op Zee, waarbij het Burgerlijk Wetboek niet geldt in de EEZ.
 • Civielrechtelijke verpanding van bestuursrechtelijke SDE beschikkingen bij renewable energy projecten
 • Het opzetten van financieringen en een corporate structuur voor verduurzaming van bedrijfs- en campusterreinen gericht op een gezamenlijke aanpak.
 • Opstalloos financieren van zonnepanelen op dak, dus zonder tussenkomst van de notaris.
 • Impact van het Nevele-arrest voor windprojecten: hoe daarmee nu concreet om te gaan
 • Uitdagingen rondom batterij-opslagprojecten.
 • Oplossingen voor netcongestie zoals cable pooling en non firm aansluit- en transportovereenkomsten.
 • Greenwashing, duurzaamheidsclaims en carbon credit trading: drie concrete project-voorbeelden (biogas, buofuel en CO2-opslag).

Voor wie?

Advocaten, juristen

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

Type
Cursus
Vorm
Op locatie
Datum en tijd
vrijdag 28 juni 2024 van 13:00 uur tot 17:00 uur
Locatie
Quinton House, Utrecht
Prijs
€ 559,- inclusief digitaal cursusmateriaal en catering (vrijgesteld van btw)
Punten
4 PO-punten NOvA
Rechtsgebieden
Bestuursrecht, Burgerlijk (proces)recht, Financieel recht, Ondernemingsrecht

Valt binnen het Altijd scherp-abonnement

Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie